Ресторантьорите искат отпадане на "зеления сертификат" при консумация на открито

От БХРА припомнят, че в други държави това е практика

02.12.2021 | 13:21 Редактор: Теодора Патронова
Ресторантьорите искат отпадане на

Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По този начин ще бъде подпомогнат бизнесът, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на "зелените сертификати". Ще бъде от полза и за клиентите, обясни зам.-председателят Атанас Димитров, съобщават от Асоциацията.

"Не виждаме причина документ за преболедуван Ковид-19, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак", каза Димитров.

Той допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи.

"В момента, ако решиш спонтанно да си вземеш, докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес", поясни Димитров. 

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух”, категорични са от БХРА. Сред доводите на национално представената организация е, че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. От Асоциацията припомнят, че в други държави това е практика. 

"Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век", заяви Димитров . 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК